Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε την Νοσεμίαση πριν να είναι αργά!

Διαβάστε πώς θα χρησιμοποιήσετε τα αποτελεσματικά τα 2 πιο δημοφιλή σκευάσματα για την καταπολέμιση και πρόληψη της Νοσεμίασης των μελισσών: την κρυσταλλική θυμόλη και το HiveAlive.

Νοσεμίαση

Η Νοσεμίαση είναι ασθένεια των μελισσών που οφείλεται στα πρωτόζωα Nosema apis και N.ceranae. Οι εργάτριες μέλισσες προσβάλλονται όταν καταναλώσουν μολυσμένη τροφή, και σταδιακά διαταράσσεται η πέψη τους καθώς βλασταίνουν τα σπόρια του μύκητα στο μεσέντερό τους. Αδυνατώντας να συγκρατήσουν τα περιττώματά τους, τα αφήνουν εντός της κυψέλης, στην είσοδο, στα καπάκια, κάτι που αντιλαμβάνεται ο μελισσοκόμος σαν διάρροια.

Νοσεμίαση

Άρρωστες μέλισσες από Νοσεμίαση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Περιττώματα περιφερειακά των κυψελών και στις εισόδους, μέλισσες σέρνονται μπροστά στην είσοδο αδυνατώντας να πετάξουν με διογκωμένες κοιλιές. Η εγκυρότερη διάγνωση γίνεται εύκολα σε εργαστήριο, προσκομίζοντας εργάτριες μέλισσες, όπου υπολογίζεται και η ένταση της προσβολής. Στο Μελισσόπολις, προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ έλεγχο για τη Νοσεμίαση σε δείγμα μελισσών σας.

Αντιμετώπιση της ασθένειας

1. Κρυσταλλική θυμόλη:

θυμόλη

Κρυσταλλική θυμόλη

Η κρυσταλλική θυμόλη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Νοσεμίασης.Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ έχει δημοσιεύσει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν την πολύ καλή δράση της θυμόλης για τη θεραπεία και πρόληψη της ασθένειεας. Η δραστικότερη μορφής χορήγησής της είναι σε σιρόπι 1:1, στην αρχή της άνοιξης (Φεβρουάριο-Μάρτιο)

– Διαλύουμε 1 γρ κρυσταλλικής θυμόλης σε 1 γρ καθαρό οινόπνευμα
– Το παραπάνω διάλυμα προσθέτουμε σε 15 λίτρα σιρόπι 1:1
– Σε κάθε μελίσσι χορηγούμε 200-500γρ σιρόπι κάθε 2-3 ημέρες. Έτσι, για κάθε μελίσσι δίνουμε μέχρι 1 λίτρο σιρόπι την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες (3-4 επαναλήψεις).

 2. Βιολογικό σκεύασμα HiveAlive, με θυμόλη και λεμονόχορτο.

HiveAlive

Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής HiveAlive

Το HiveAlive είναι το νέο όπλο για την αντιμετώπιση της Νοσεμίασης, που χρησιμοποιείται κάθε από μελισσοκόμους σε όλη την Ευρώπη. Τα φυσικά συστατικά που περιέχει ενισχύουν το εντερικό σύστημα της μέλισσας, προστατεύοντάς τες από επιμολύνσεις. Κατασκευάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και κυκλοφόρησε πριν 5 χρόνια με την έγκριση της Ε.Ε. Στην Ελλάδα δοκιμάστηκε τόσο από μεμονωμένους μελισσοκόμους, όσο και από το Ινστιτούρο Μελισσοκομίας Χαλκιδικής, από το 2012 εώς το 2014 με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην έρευνα συνέκριναν μελίσσια τροφοδοτημένα με κανονικό σιρόπι και άλλα με σιρόπι που περιείχε HiveAlive. Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς τα μελίσσια με HiveAlive είχαν 89% περισσότερο πληθυσμό ενώ δεν παρουσιάστηκε θνησιμότητα, έναντι 15% θνησιμότητας στα μελίσσια με απλό σιρόπι

Δοσολογία: Για κάθε λίτρο σιροπιού 1:1 απαιτούνται 2.5ml HiveAlive

Μοιράστε σε όλο το σιρόπι σε συγκέντρωση 2.5ml HiveAlive για κάθε λίτρο σιροπιού. Συνιστώνται κατ’ ελάχιστο 4 λίτρα σιρόπι με HiveAlive ανά κυψέλη.

Περιγραφή
Σχολιαστής
Melissopolis
Ημερομηνία σχολιασμού
Προϊόν
Hive Alive συμπλήρωμα διατροφής μελισσών για τη Νοσεμίαση
Αξιολόγηση
5