Κηρόσκωρος: προφυλάξτε τις κηρήθρες σας για την άνοιξη

Καταπολεμίστε αποτελεσματικά τον κηρόσκωρο με βιολογικά μέσα

ζημιές από κηρόσκωρο

Ο κηρόσκωρος είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των νέων μελισσοκόμων, που δεν διαθέτουν χώρους κατάψυξης για να αποθηκεύσουν τις κηρήθρες τους. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νυχτοπεταλούδα Galleria mellonela, που γεννά τα αυγά της στις κηρήθρες, στα πλαίσια, στις κυψέλες, και στη συνέχεια οι κάμπιες της κατατρώγουν τα πλαίσια που έχουμε αποθηκεύσει εκτός κυψέλης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Η διάγνωση είναι απλή, καθότι τα συμπτώματα είναι εμφανή. Βλέπουμε στοές με  μεταξένιο νήμα στις κηρήθρες της αποθήκης μας, που μεγαλώνουν και μπορεί να φτάσουν σε μερικές μέρες ακόμα και στο να καταστρέψουν ολόκληρη την κηρήθρα. Οι κάμπιες στην αρχή είναι μικροσκοπικές, στη συνέχεια όμως γίνονται ορατές με γυμνό μάτι καθώς αναπτύσσονται τρώγοντας.

Α. Μέτρα πρόληψης – αντιμετώπισης της ασθένειας:

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στα λάθη που γίνονται συχνά στην αντιμετώπιση του κηρόσκωρου

Οι ζημιές από τον κηρόσκωρο είναι τόσο σοβαρές, ώστε αν οι κάμπιες έχει ήδη προχωρήσει, κάθε κατασταλτικό μέτρο είναι περιττό. Έτσι, οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε, είτε αποτρέποντας την είσοδό τους στις κηρήθρες, είτε σκοτώνοντάς τον στο στάδιο του αυγού. Για να ολοκληρώσει τον κύκλο του, χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 18 βαθμούς), σκοτάδι, και κακό αερισμό. Έτσι λοιπόν, έχουμε τις παρακάτω επιλογές:

  1. Για την αποτροπή εισόδου στις στοιβαγμένες σε πατώματα κηρήθρες, τοποθετούμε εφημερίδα μεταξύ των πατωμάτων, και άνθη από λεβάντα, τα οποία διώχνουν πολλά είδη σκώρου. Καλό θα ήταν να σφραγίσουμε τα πατώματα με χαρτοταινία ή πλαστικές μαύρες σακούλες σκουπιδιών, ώστε να μην μπει να γεννήσει μέσα η πεταλούδα.
  2. Για καλύτερα αποτελέσματα, η παραπάνω μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί με ψύξη (για 20 μέρες στους 5ο κελσίου) ή κατάψυξη (2 ημέρες στους -15ο κελσίου). Εκεί σκοτώνονται τα αυγά που ίσως έχει ήδη προλάβει να αποθέσει η νυχτοπεταλούδα στις κηρήθρες ή στα πατώματα, και επομένως θανατώνονται τόσο τα αυγά, όσο και οι μικρές προνύμφες που ίσως έχουν εκκολαφθεί, πριν κάνουν ζημιές. Πάλι, καλό είναι να σφραγίσουμε τους ορόφους με χαρτοταινία, ώστε να μην μπει μέσα η πεταλούδα μετά την απολύμανση.

Μελισσόπολις Μελισσοκομική Αποθήκη

  1. Μία ακόμα πιο εύκολη και ανέξοδη μέθοδος είναι αυτή του αερισμού των κηρηθρών. Κατασκευάζουμε σε ένα χώρο με άπλετο φώς (καλύτερα εξωτερικό χώρο), ράφια που να κρέμονται οι κηρήθρες μας, με απόσταση 2-3 εκ η μία από την άλλη . Επειδή υπάρχει διαρκείς φωτισμός κατά τη διάρκεια την ημέρας, αλλά και αερισμός, ακόμα και αν γεννήσει η πεταλούδα του κηρόσκωρου, εντούτοις δεν αναπτύσσονται οι κάμπιες της και άρα δεν προκαλούν ζημιές.
  2. PB200018
Περιγραφή
Σχολιαστής
Melissopolis
Ημερομηνία σχολιασμού
Προϊόν
Ασθένειες μελισσών: Κηρόσκωρος
Αξιολόγηση
5